Ujutru čaša vode za zdravlje

Ujutru čaša vode za zdravlje

Japanska tradicionalna medicina preporučuje da se voda pije odmah nakon buđenja, a naučna ispitivanja potvrđuju delotvornost ove navike. Voda se u mnogim kulturama primenjuje za lečenje meningitisa, dijabetesa, gastritisa, glavobolje, astme, bronhitisa, artritisa, epilepsije, bolova u telu, srčanih smetnji, masnoća u krvi, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, dijareje, povraćanja, zatvora, hemoroida, bolesti očiju, uha, grla i nosa, bolesti materice, raka i menstrualnih poremećaja.

Ovo su neki od najčešćih zdravstvenih problema koje možete da lečite čistom vodom.

NAGOMILANI TOKSINI

Pijenje vode na prazan stomak (ujutru) pročišćava debelo crevo i olakšava mu da apsorbuje korisne materije iz hrane. Ako ujutru popijete pola litra hladne vode, to će ubrzati jutarnji metabolizam za 24 odsto. Topla (mlaka) voda će pomoći proces eliminacije i čišćenja creva i digestivnog trakta. Voda pomaže i da se izbace toksini iz krvi, što će pomoći da vaša koža ima čist i sjajan izgled.

VISOK HOLESTEROL

Kod problema sa zadebljanjem zidova arterija, voda može da igra veoma važnu ulogu. Voda za piće može da razredi krv, što će na prirodan način pomoći da krv lakše cirkuliše. Kada telo dehidrira, krv postaje kisela, što može da dovede do nagomilavanja LDL nivoa holesterola, odnosno štetnog holesterola. Ispijanjem dosta vode, krvotok će biti čist i na taj način ćete eliminisati višak holesterola.

Water

HIPERTENZIJA

Voda takođe može da pomogne da snizite visok pritisak, jer se krv uglavnom sastoji od vode. Preterano korišćenje soli može negativno da utiče na krvni pritisak, ali natrijum može da se „ispere“ iz tela ukoliko svakodnevno pijete čistu prečišćenu vodu. Dakle, pijte adekvatnu količinu zdrave vode svakog dana da biste održavali zdravo srce. Kada je telo dehidrirano, protok krvi u bubrege je smanjen, što dovodi do toga da naše telo „misli“ da nema dovoljno tečnosti. Telo će reagovati na taj način što će dati nalog mozgu da „steže“ vene i arterije, što će krvni pritisak učiniti još višim.

BOL U MIŠIĆIMA

Nakon vežbi ili fizičkog rada, obično kupke dođu kao melem na ranu. Tako je jedna studija obavljena 2007. godine dokazala da naizmenično tuširanje bolnih mesta toplom i hladnom vodom olakšava bolove u mišićima uzrokovane povredama. Za početak tuširajte bolna mesta vodom čija je temperatura između 37,5 – 41 stepen Celzijusa, oko tri minuta, a zatim rashladite vodu na 10 do15 stepeni i tuširajte bolna mesta oko 30 sekundi. Ponovite još dva puta, s tim da tuširanje završite hladnom vodom.

GLAVOBOLjA

Uzrok glavobolje u većini slučajeva je slaba prokrvljenost krvnih sudova u mozgu, a hladna voda pospešuje prokrvljenost i smanjuje bol. U nekim slučajevima glavobolju možete otkloniti tako što ćete jednostavno u posudu sa veoma hladnom vodom staviti ruke ili stopala i držati ih tako od 30 sekundi do 10 minuta. Ovaj tretman pospešiće cirkulaciju u mozgu i otpustiće pritisak. Hladni oblozi na čelu, zadnjem delu vrata, takođe, mogu da pomognu, dok za bolove u ramenima koristite obloge od tople vode.

ZAČEPLjENOST SINUSA

U ovom slučaju potrebno je preusmeriti protok krvi suprotno od mesta začepljenja. Zamotajte se u ćebe, a noge stavite u vodu do 40 stepeni Celzijusa, a hladne obloge na čelo i zadnji deo vrata. Nakon 10 do 30 minuta isperite noge u hladnoj vodi. Vrućina će cirkulaciju usmeriti u noge, a ne u sinuse i glavu, što će olakšati začepljenje sinusa.

ARTRITIS

Vodena fizioterapija je nešto što se već dugo vremena koristi kod bolova uzrokovanih artritisom. Ona pospešuje pokretljivost zglobova i smanjuje bol. Ukoliko nemate mogućnosti za vodenu fizioterapiju, probajte da bolove u zglobovima olakšate hladnim oblogama.

NESANICA

Topla kupka pre spavanja dokazano je od velike pomoći onima koji imaju problema sa spavanjem. Studija objavljena 2002. godine pokazala je da je ovaj metod posebno delotvoran kod starije populacije koja ima problema sa spavanjem. Temperatura vode za opuštajuću kupku treba da bude između 36 i 38 stepeni Celzijusa, a ako na čelo za vreme kupke stavite hladnu oblogu, mirna noć je gotovo zagarantovana.

SUVA KOŽA

Ako ne pijete dovoljno vode, koža će biti suva. Jer, ako u organizmu nema dovoljno tečnosti, neće je biti ni za pojedine delove organizma. Da ne biste previše isušili kožu kupanjem u vrelim kupkama, smanjite temperaturu mlaza vode na najnižu moguću, ili barem smanjite trajanje tuširanja na manje od 15 minuta.

Izvor: Novosti

VODA ne samo da gasi žeđ, već deluje lekovito i čisti organizam.